hits

Hva sa Sunde om HV016?

I morgen kommer en enda en sak fra meg om 22.juli-kommisjonen og i researchen kom jeg over HV016-saken. Igjen.

Det er en gråsone mellom krig og kriminalitet, og det er terror. Det er en gråsone mellom politi og forsvar i operative operasjoner, og den gråsonen ble fylt av HV-016. Forsvarssjef Harald Sunde la ned avdelingene, og ingen har til dags dato forstått hvorfor. Men her er hans egen begrunnelse. Den sier vel mer om Harald Sunde enn om HV016 og fortjener derfor en repetisjon før kommisjonsrapporten om 22. juli legges fram i morgen.

NRK Kveldsnytt 8. november 2010:

Intro fra programleder: "Han sier….avdelingen har vært ute av kontroll og har misforstått sine arbeidsoppgaver."

Intervjuer: ”Har HV-016 vært litt ute av kontroll?”

Harald Sunde:  "HV-016 har nettopp fordi oppgavene er bortfalt og ingen har tatt hånd om en videreutvikling av disse oppgavene så har de vært for mye alene. De har funnet rasjonale i sine oppgaver på egenhånd”

Sunde-intervju i Aftenpostens nettutgave 17. november 2010:

– Er det av økonomiske grunner, eller avvikler du nå 016 fordi du mener avdelingen er utenfor kontroll, at den er blitt en stat i staten?

– Jeg har ikke brukt uttrykket stat i staten. Men avdelingen, som har laget seg sine egne oppgaver, er ikke lenger relevant. Den skulle være livvakt for toppoffiserer på i alt fire nivåer i det store, gamle invasjonsforsvaret. I dagens forsvar er det ett slikt sjikt igjen, meg selv og de fire generalinspektørene for hær, HV, sjø og luftforsvar, sier Sunde.

– 016 har overlevd ved en inkurie, en forglemmelse, sier han.”

Les hva forgjengeren til Sunde, Sverre Diesen mener om saken i en bloggpost her.

Les mer om 22. juli-kommisjonen i 22. juli: Brutale fakta og 22. juli: Politi uten tillit.

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar