hits

Færre manualer og flere øvelser

I morges ble jeg stum på TV2. Programlederen spurte hvordan man kan få en bedre organisasjonskultur etter 22. juli. Det gikk mange sekunder før jeg svarte, og det ganske dårlig.

Jeg burde sagt det opplagte. Man må trene. Trene igjen og igjen på nye kriser.

Kommentator Eva Grinde i Dagens Næringsliv er den første som griper virkelig fatt i kommisjonens viktige anbefaling: En bedre ledelseskultur.

Grinde mener at en lederkultur med toleranse for feil vil føre til at det blir begått færre feil, ikke flere, når krisa kommer. Det er godt reflektert og saken bør leses av alle med interesse for ledelse. (Den er på s.2 i Dagens Næringsliv, i dag 15. august).

"Når en bombe går av i regjeringskvartalet eller skyting pågår, sier det seg selv at det ikke er tid til å slå opp i ringperm 3, kapittel sju, avsnitt 11 og lese seg fram til hva som skal gjøres."

Nettopp. Rutinene må være drillet inn, systemene må virke. Bare når systemer virker er det rom for improvisering. Krisehåndtering er like banalt som idrett. Det går ikke an å bli god uten å trene, om og om igjen, og bruke øvelsene aktivt for å bli bedre.

Og så kommer Eva Grindes poeng, direkte sitert igjen:

Implisitt i strenge hierarkier ligger ideen om at lavere nivåer ikke er de rette til å vurdere fakta og ta viktige beslutninger. I stedet dyrkes en blanding av blind tiltro til at kommandolinjen fungerer, kombinert med en redsel for å gjøre personlige feil.

Det er mennesker som får strategier til å virke. Jeg har slått et slag for cowboyene tidligere i denne bloggen, de som handler uten å søke i tre eksemplarer først.

Et velsmurt maskineri av god IKT-infrastruktur, sjefer som er trent på krise og uredde folk i ytterste ledd er det som trengs. Folk som bruker sin intuisjon og handler, i stedet for å vente på beskjed.

Intuisjonen må trenes opp. Dens treffsikkerhet øker nemlig drastisk med erfaring. Det er derfor øvelser, og mange øvelser, er så avgjørende for hvordan kriser blir taklet når de faktisk oppstår, skriver Eva Grinde.

Nå er det tid for trening. Mange øvelser, og færre manualer.

Les min forrige kommentar om 22. juli: Landet uten konsekvenser

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar