hits

Jens Stoltenberg blir spist til frokost

Til tross for litt knurring mot Stoltenberg fredag, vet Erna Solberg at hun sikrest vinner valget ved å ikke være for tøff. Stoltenberg bør bli sittende så hun kan spise ham til frokost på valgdagen.

Joda, Solberg har skjerpet retorikken noe, ved å "ikke utelukke" mistillitsforslag. Men som Elisabeth Skarsbø Moen skriver i VG: Dette er neppe mer enn en skjerpet retorikk.

Men sakens bakgrunn, 22.juli-kommisjonen, hadde fortjent et mistillitsforslag og mer enn det. Avisa VG har, for første gang i sin historie, skrevet at landets statsminister bør gå, og det på eget initiativ.

Mens andre kommentatorer slenger om seg med harde ord som "nådeløs" og "katastrofal", så er det bare VG som trekker den logiske og moralsk riktige konsekvens av dette og skriver at regjeringen derfor bør gå av.

Jens Stoltenberg har forsikret oss at han blir sittende og på den måten vil "ta ansvaret". Men han tok det jo ikke da han faktisk hadde det. Hver eneste dag må han ha sett feilparkerte biler i Grubbegata. Han brydde seg ikke.

Nei, Jens kommer aldri til å ville gå av selv. Og for de borgerlige er det prima å ha ham offentlig i skammekroken som statsminister, slik han er nå. Der blir han stående og vil ha det ganske ille, helt til valget neste høst.

Er det egentlig mulig å kaste regjeringen i det hele tatt, på denne saken? Ja, det er det. Og dersom vi tenkte rent moralsk, og ikke praktisk, så burde han bli kastet.

Parlamentarismens regler er slik: Dersom regjeringen får flertallet mot seg i Stortinget, må den gå av. Og det er fullt mulig, om enn svært urealistisk, også i dagens Storting.

Fremskrittspartiet har i flere omganger opplevd at representanter har meldt seg ut av partiet, og likevel blitt værende på Stortinget, men da fri for partipisken. Disse representantene fulgte sin samvittighet, de følte seg kun ansvarlig overfor velgerne.

Det samme har enhver representant fra både SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet myndighet til å gjøre også i dag. Dermed kan de være med å felle en Stoltenberg-regjering. At de borgerlige vil ønske å felle Stoltenberg nå, og at de skulle få med seg noen representanter fra regjeringspartiene, er vilt usannsynlig.

Men det hadde vært moralsk riktig, sett i lys av kommisjonsrapportens konklusjoner. Samfunnet har sviktet i sin aller viktigste oppgave: Å sørge for innbyggernes fysiske sikkerhet, eller i hvert fall gjøre sitt beste for nettopp det.

Men det viktige i politikk er ikke hvem som har rett, men hvem som vinner. Dermed vakler Jens videre. Han kommer til å bli så lei av å være statsminister at vi vil se det på ham.

Siv og Erna gnir seg i hendene. For å sitere Trygve Hegnar i Finansavisen i dag: "Nå gjelder det for opposisjonen å holde stø kurs. Ingen eksperimenter, ingen ettårsregjering. Opposisjonen trenger fire år."

Evolusjonen bryr seg ikke hvem som har rett, men om hvem som vinner, skriver forfatteren Bjørn Vassnes i Klassekampen i dag 16. august. Nettopp. Siv og Erna har gode valgkamp-gener.

Jens Stoltenberg blir spist til frokost. Men først til neste år.

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar