hits

Politiet i papirmølla

Har du sett tv-serien "The wire"? Den handler om politiarbeid i Baltimore. Politietaten der må drive dustete rapportering på oppklaringsprosenter, for at politikerne skal bli fornøyd. Dermed prioriteres uviktige saker, med høy oppklaringsprosent, framfor de viktige.

Nøyaktig det samme skjer i Norge, i følge forskeren Christin Tha Watne, som skriver doktorgrad om politiets styringssystem. Hun er intervjuet i avisa Klassekampen 17. august. Politiet har nesten fått doblet bevilgningene fra statsbudsjettet siden 2002, men pengene forsvinner i papirmølla.

Politidirektoratets oppfølgingssamtaler med politidistriktene, handler mest om distriktene leverer på administrative og økonomiske mål, hevnder forskeren. I Klassekampen 18. august følger de tillitsvalgte i Oslo-politiet opp: De er lei av "målingssyken" som ikke tar hensyn til hva som er viktig eller ikke viktig, men til hva som lett lar seg måle.

Tidligere (i mars) har Klassekampen skrevet hvordan politiet prioriterer utkasting av barnefamilier uten lovlig opphold, framfor å kaste ut kriminelle utlendinger. Hvorfor? Vel, det blir jo større utslag i statistikken av å kaste ut en hel familie, enn en enkeltperson, en som til og med kanskje er mye vanskeligere å spore opp ... passe meningsløst altså.

Hovedtillitsvalgt ved Grønland politistasjon, Eldar Meling forteller at Oslo politidistrikt fikk kritikk av Riksrevisjonen for å ha drevet for mye trening av innsatspersonell. Det er et krav med 40 timers årlig trening for å delta i skarpe oppdrag, men i Oslo hadde man 80 timers trening. For mye, påpekte Riksrevisjonen.

22.juli-kommisjonen foreslår å øke treningstimetallet til 130. I Oslo hadde de altså skjønt av seg selv, lenge før 22. juli, at trening er nødvendig. Men dette fikk de altså kjeft for. Er det noe rart politifolk blir frustrerte?

Les min forrige sak om politiet: Politi uten tillit

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar