hits

Ledertull fra Hareide

Det er mye å fortviles over i Justissektoren for tiden. Men at avgåtte ledere får tilbud om å bli spesialrådgivere, er ikke noe vi trenger å hisse oss opp over.

Vi trenger embetsmenn som er ubestikkelige, som har integritet og som tør å si sjefene sine imot. For å få til det, må de ha en viss personlig trygghet for at de ikke mister inntekten hvis lederjobben blir borte.

Morten Ruud, tidligere departementsråd i Justisdepartementet, Janne Kristiansen, tidligere PST-sjef, og nå Øystein Mæland i Politidirektoratet. Alle får de tilbud om stillinger som spesialrådgivere, til sin tidlige høye lønn.

Hvis tidligere toppledere i staten må på NAV i det øyeblikket de mister (eller går fra) jobben, vil vi få enda mer servile ledere i staten. Det er vi ikke tjent med.

Det er lang tradisjon i staten for at avgåtte toppledere får tilbud om stillinger som spesialrådgivere, eller på andre måter blir tildelt særlige oppgaver. Det nye er at pressen har begynt å skrive om det.

Tjenestemannsloven gjør embetsmenn nesten uoppsigelige. Det er fordi de skal være så trygge i sitt embete at de ikke går på akkord med sin integritet.

Litt anderledes er det når stillingene er på åremål, slik som Øystein Mæland og Janne Kristiansens jobber. Men som vi vet, begge gikk av før tiden. Selv om det er bra at de blir tatt vare på, bør det ikke være på livstid.

Inntil videre er det dem begge vel unt å ha en stille periode, et kontor å tusle til og noen konkrete oppgaver å få unna, mens mediene langsomt mister interessen for dem.  Begge anser vel stillingen som spesialrådgiver som nokså midlertidig.

Janne Kristiansen fyller 60 i november. Hun drømmer neppe om å støve ned i departmentet når hun kan gjenåpne advokatpraksisen når som helst, og dessuten kan gå av med AFP-pensjon allerede om to år.

Morten Ruud er allerede i AFP-alder. Han hadde en fast stilling og hadde arbeidet i Justisdepartementet i det meste av sitt voksne liv. Å ikke tilby ham en verdig og god retrett, i samme department, hadde vært direkte uanstendig.

Knut Arild Hareide mener det brer seg en ukultur ved at tidligere toppledere i staten får retrettstillinger. Jeg synes Hareide bør bruke tiden sin på noe viktigere enn dette.

Les om Hareides utspill i Nettavisen: En ukultur som sprer seg

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar