hits

Farsen om Øystein Mæland

I Dagens Næringsliv i dag torsdag  tar Janne Haaland Matlary for seg de tørre fakta om ansettelsen av Øystein Mæland. Han er ute av jobben som politidirektør, men vil for alltid bli stående som et symbol på de rødgrønnes svakhet: Troen på at lojalitet er viktigere enn fagkunnskap.

Spørsmålet alle vi i pressen bør stille oss er: Hvorfor reagerte vi ikke før? Hvorfor måtte mannen gå av, for vi gjorde et nummer av hans psykiaterbakgrunn? Og hvorfor skrev ingen av oss om at han var forloveren til Jens? Det i seg selv hadde jo vært verdt en forside eller to.

Og det var bare VGs eminente tegner, Roar Hagen, som turte pirke borti det pussige fenomen at Mæland valgte å gå i foreldrepermisjon, da etaten han ledet var i krise etter 22. juli. Roar Hagen tegnet alltid Mæland med barnevogn foran seg.

Fakta som oppsummeres på en god måte av Haaland Matlary i Dagens Næringsliv er følgende: Stoltenbergs direkte underordnede (Knut Storberget) utnevnte sin sjefs nære venn og forlover til en stilling vennen ikke var kvalifisert for.

Mæland har ikke ansvar for elendigheten 22. juli, det faller på hans forgjenger Ingelin Killengreen. Men han har ansvar for å ha prioritert å ta permisjon for å bli kjent med barnet sitt, framfor å lede etaten gjennom en krise etter at 22. juli var skjedd.

Den pinlige rapporten der politiet frikjente seg selv må ha vært en direkte konsekvens av at Mæland prioriterte tåteflasker framfor etaten han var satt til å lede.

Justisministeren visste at han skulle ta permisjon og valgte altså med åpne øyne en psykiater som skulle være borte et halvt års tid, foran en politifaglig tungvekter som hadde planer om å gå på jobben hver dag.  Hva forteller dette om de rødgrønne prioritering av lojalitet, framfor faglig tyngde og jobbmessig dedikasjon?

Mæland var lojal, politisk på linje og behersket forvaltningen og politikken. Dessuten er han god på TV. Perfekt, altså. Bare med den lille pussighet at han ikke hadde politifaglig bakgrunn. Det var det gapende hullet i hans CV vi alle forbigikk i stillhet.

Mælands fagbakgrunn er medsisin og psykiatri. Det er å håpe at han kommer tilbake som toppleder, men da innen helsefeltet, der han faktisk har kompetanse.

Så er det også å håpe at vi pressefolk slutter å være så servile, slutter å være så lamme i bakhodet som vi var da Mæland ble ansatt. Jeg var da kommentator i E24 og jeg skrev overhodet ikke om saken. Så hva feilte det meg egentlig?

Det eneste som skapte rabalder var surrogatbarnet hans, trolig et brudd på norsk lov. Men det var faktisk det minst alvorlige med denne ansettelsen.

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar