hits

Politikeren Anders Behring Breivik

Det eneste Anders Behring Breivik ville, var å endre Norge. Det vil han fortsatt. Det viktigste i straffebehandlingen av Breivik er derfor å frata ham datamaskinen og nekte ham mulighet til studier og brevskriving.

Ikke fordi vi er mot hans politiske tanker, deler av tankegodset deles av både lovlydige og fornuftige folk. Nei, Breivik må knebles for å vise at politisk motiverte drap er å melde seg ut av samfunnet. Han må nektes å skrive og lese om det han brenner for.

Vil et slikt skrive- og leseforbud være mulig innenfor vår gjeldende rettspleie? Eller vil tradisjonen om "rehabilitering" sørge for at han får brevveksle med likesinnede, studere statsvitenskap og spre nye kompendier til verden? Jeg vet ikke, men jeg skulle gjerne visst.

"Han skal ikke få gjøre det ofrene aldri fikk gjort", sa Trine E. Aamodt, moren til Diderik Aamodt Olsen (19) som mistet livet på Utøya. "Han skal aldri få gifte seg, få barn, ta fredagspils med kollegaer eller dra på ferier."

Hun minner oss om det grunnleggende begrepet rettferdighet. Både fengsel og forvaringsstraff har tre begrunnelser i Norge: Rehabilitering, beskyttelse av samfunnet og almenpreventive hensyn. Hevn er ikke et tema i norsk strafferett.

Breivik vil nå ha tre rom på Ila, hver på om lag 9 kvadrat, et for soving, et for arbeid og et for trening. Han har en pc, uten internetttilgang, altså en digital skrivemaskin. Han har mottatt mange hundre brev.

Som fange vil han få ro og konsentrasjon som enhver forfatter vil misunne ham. Vel å merke dersom han får motta og skrive brev, dersom han får lese hva han vil, og dersom han får beholde pc-en. Kan noen svare nøyaktig hvordan disse spørsmålene vil bli håndtert av ledelsen på Ila?

Det sies at han ikke vil få internetttilgang. Det er beroligende. Men kan ledelsen garantere at han aldri vil få det i løpet av soningstiden, eller er det bare nå?

Jeg siterer fra dommen:

Tiltalte ga i retten uttrykk for at han vil fortsette sin politiske kamp bak murene. Etter endt soning vil tiltalte etter all sannsynlighet fortsatt ha vilje og evne til å utføre mange og svært brutale drap. De sakkyndige Aspaas og Tørrisen, som mener tiltalte lider av personlighetsforstyrrelser, skriver på side 309 i sin erklæring at « [d]en type personlighetspatologi som er påvist er lite tilgjengelig for terapi. Faktorer som forverrer prognosen for vold, vil være nær kontakt med miljøer som anerkjenner og støtter observandens politiske ideologi og syn på politisk vold ».

La meg gjenta ordene til moren til den drepte Diderik, bare 19 år gammel: "Han skal ikke få gjøre det ofrene aldri fikk gjort". Anders Behring Breivik fratok ikke bare disse unge retten til et vanlig liv. Han fratok dem også muligheten til å gjøre det mange av dem likte aller best: Å jobbe politisk.

Hvis det finnes noen rettferdighet skal derfor Breivik aldri mer få drive med politikk. Det sies at "øye for øye, tann for tann" er primitiv tenkning. Men voldelige handlinger må gi noen konsekvenser. Han skal ikke få gjøre det ofrene aldri fikk gjort. Blir det forstått på Ila?

Jeg håper vi har en presse som aldri slipper taket i Breiviks soningsforhold, og som forstår at det er Breiviks rammer for politisk arbeid, ikke størrelsen på trimrommet, som er viktig.

PS: Advokat Jon Wessel-Aas mener (på twitter) at min holdning til dette er naiv, han har skrevet om Breiviks ytringsfrihet (på et tidligere tidspunkt) i denne bloggposten: Breiviks handlinger - alles ytringsfrihet. I denne bloggposten finner du også lenker til andre som har ment noe om saken.

Les i Nettavisen: Ap-topp vil ha livstidsstraff og Gunnar Stavrum: Ondskapen ingen kunne forestille seg

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar