hits

Bravo, Lysbakken!

SV-leder Audun Lysbakken vl effektivisere staten, skriver avisa Klassekampen i dag fredag. Hvis til og med SV blir opptatt av et stadig voksende byråkrati, er det håp om at vi får gjort noe med det.

Avisa Klassekampen har hatt en serie med artikler om den såkalte målstyringen i staten. Alt skal telles, dokumenteres og rapporteres oppover. Som jeg skrev i saken Politiet i papirmølla, norsk politi minner farlig mye om politiet i TV-serien "The wire". De må prioritere enkle saker, som gir fine tall i statistikken som politikerne skal skryte av til velgerne. De tunge og viktige sakene som tar tid å løse, blir derfor prioritert ned.

Klassekampen har hatt en hel serie artikler om problemene tellekant-logikken skaper i statlig sektor, og ikke bare i politiet. Selvfølgelig er avisens budskap at dette er skapt av høyresiden, som i et forsøk på å effektivisere staten har umyndiggjort de ansatte.

Men det er ikke så farlig at høyresiden får skylda. Det er bare positivt at også folk på venstresiden blir opptatt av hva som egentlig skjer i offentlig sektor, og hvordan arbeidsprosessene kan bli mer effektive. Dessuten har de jo et poeng i beskrivelsen av fortiden.

"Av de 12 000 nye årsverkene vi har fått ved sykehusene de siste ti årene er halvparten administrative stillinger, og samtidig bruker en gjennomsnittslege omtrent femti prosent av arbeidsdagen på andre ting enn medisinsk behandling," sier Lysbakken til Klassekampen.

Han ønsker å redusere byråkratiet i offentlig sektor. Hvis høyre- og venstresiden i politikken får belyst problemet, en ineffektiv offentlig sektor, fra flere kanter, er det bare positivt. Bravo, Lysbakken!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar