hits

Høye boligpriser er dårlig nytt

"Boligprisene vokser raskere enn selv de mest optimistiske ekspertene spådde i fjor", lyder forsiden av Finansavisen i dag tirsdag. Som vanlig jubler avisa over stigende boligpriser. Årsveksten er nå på 8,1 prosent, ifølge eiendomsmeglerne. 

Finansavisen er i selskap med det meste av norsk presse, som stadig forteller hvor mye rikere gjennomsnittsnordmannen er fordi boligen hans blir mere verdt.

Men stigende boligpriser er grunnleggende usosialt. Det er kun de som har overskuddsmasse av bolig som tjener på det, slik makroøkonomen Olav Chen forklarte i denne artikkelen fra E24 i 2009.

Stigende boligpriser er dårlig nytt for alle unge og halleluja for feite femtiåringer. Det er bra for dem som sitter med nedbetalte hus og hytter og deres barn, som får god hjelp til å kjøpe den første leiligheten. Stigende boligpriser gir større klasseforskjeller mellom de unge som får egenkapitalen hjemmefra, og de som ikke får det.

Så hva må gjøres? Det må tas en rekke grep samtidig for å styrke tilbudet på boligsiden. Det viktigste å gjøre reguleringsprosessen av tomter enklere, og å bygge ut infrastrukturen (tog!) i Oslo-området, slik at Østfold og Vestfold blir en del av stor-Oslo.

Se min artikkel om fiansiering av infrastruktur Hvem skal bygge veiene?

I tillegg må de nye byggeforskriftene, blant annet med det vanvittige kravet om rullestol-tilgjengelighet for alle småleiligheter, endres. Til sammen fordyrer dette leilighetene med om lag sekshundretusen kroner, ifølge ledelsen i Selvaag.

Stigende boligpriser er ikke bra. Det er dårlig for de som skal betale pensjonene våre, nemlig de unge. Derfor er det også dårlig nytt for oss som er middelaldrende.

Les Gunnar Stavrum: Bygg bolig i kornåkrene

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar