hits

Subprime på norsk

Stortingsrepresentant Jørund Rytman fra Fremskrittspartiet raser mot Husbankens ordning med Startlån. Det er bra. For det er på tide at opposisjonen ser nærmere på denne låneordningen. Den er skadelig for låntakerne, skadelig for boligmarkedet og skadelig for skattebetalerne.

Tom Staavi i Dine Penger skrev en god analyse av dette i august i år:

Det er flust av eksempler på at folk med en, for å si det forsiktig, meget rufsete betalingshistorikk og lave inntekter fra NAV, får låne 100 prosent til boligkjøp. For bankene er disse lånene neppe noe problem. Hvis en bank kan bidra med 80 prosent og lempe topprisikoen over på skattebetalerne, har banken fått en helt ok deal.

Det er skattebetalerne som tar topprisikoen for lånene til folk som ikke burde fått låne penger. Og da bør spørsmålet melde seg fort: Vi har 429 kommuner i Norge. En kommune skal håndtere svært mange ulike spørsmål, alt fra vei, vann og kloakk, til skole, plan-og bygningslov, barnevern, eldreomsorg og en røys av andre oppgaver.

Har vi kompetanse rundt om i kommune-Norge til å vurdere kredittverdighet og forsvarligheten av å låne ut skattebetalernes midler på denne måten? Jeg tviler på at den kompetansen er god nok.

Nettopp. Are Sauren i Husbanken som ble intervjuet av NTB/Bygg.no i oktober i fjor, bekreftet at de skjerpede egenkapitalkravene i bankene bidrar til økt pågang til Husbanken. Og lånesøknadene avgjøres altså av folk uten kompetanse, slik Rytman forklarer til Nettavisen/NA24 i dag mandag og som Staavi skrev forrige måned. Selv omtalte jeg ordningen i september i fjor:

Med andre ord, statens Husbank overtar der bankene ikke tør, eller ikke får lov av Finanstilsynet. Regjeringen kaller startlån sitt viktigste verktøy for å hjelpe vanskeligstilte i boligmarkedet. I realiteten kan startlånet være det som dytter folk utfor gjeldsstupet, skrev jeg i E24.

Det er på tide at politikerne våkner opp og ser hvor vill denne Husbank-praksisen er. Det er subprime på norsk, for øvrig overskriften til både min og Tom Staavis artikkel. De minst betalingsdyktige dyttes utfor gjeldsstupet og skattebetalerne får regningen. Det er en skikkelig tap-tap-situasjon.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar