hits

Rikssynserens rasisme

"Hvem er vel for innvandring av genetisk svake analfabeter fra Punjab?" Dette skrev historikeren og forfatteren Nils Rune Langeland på Facebook.

Forfatteren Nils Rune Langeland. Foto: Aschehoug forlag

Facebook-profilen til Langeland er ikke privat, han er en del av "Facebook-høgre", som det kalles. Det som står der blir stadig plukket opp av pressen. Langeland visste at han han uttalte seg som en offentlig person.

Etter Punjab-kommentaren fortsatte han med at Norge blir styrt av et "kulturmarxistisk sykkelnettverk på Majorstua". Han brukte dermed ordet som Anders Behring Breivik gjorde til sitt om dem han drepte: Kulturmarxister.

Det første utsagnet viser en forakt mot pakistanernordmenn som opplever tragedien i å få mange utviklingshemmede barn. Det andre utsagnet viser en flørt med 22. juli som gjør meg kvalm.

Etter Facebook-raptusen har Langeland fått fire helsider i henholdsvis Morgenbladet og Klassekampen der han på akademisk vis presiserer og går tilbake på uttalelser som "kunne virke støtende" eller var "flåsete".

Langeland er den ekleste gutten i klassen. Den som mobber mest, for så å ha det mest tillitvekkende smilet og de beste bortforklaringene når han møter rektor.

Jeg antar at Langeland var på stigende promille da han skrev disse kommentarene. Nå er han edru, og kommenterer seg selv slik: "Jeg ville bare sette på spissen at det tydeligvis finnes visse innvandrergrupper som har spesielle problemer av forskjellig karakter."

Screenshot som ble sendt ut på twitter av Eivind Trædal.

Ja ha, ja. Det han kommenterte er i ferd med å bli en tragedie for norskpakistanerne, nemlig inngifte. Det skaper en økt forekomst av alvorlig funksjonshemmede barn, i tillegg til at inngifte også forsinker integrering. Se saken min i E24: Forby ekteskap mellom søskenbarn. 

Men det å sleive i vei om det mest alvorlige er typisk for Langeland: Han berører de mest sentrale spørsmålene. Innvandringen, multikulturalismen, Europas indre spenninger og forvitringen av norsk kulturarv.

Det er et paradoks at seriøse debattanter som Hans Rustad (Document.no), Hege Storhaug (Human Rights Service) og forfatteren Ole Jørgen Anfindsen blir omtalt i landets sentrale avisredaksjoner som en slags avskum, folk man snøfter over eller ler av.

Mens Nils Rune Langeland, som i motsetning til disse åpenbart flørter med fascisme, tas inn i varmen som interessant rikssynser. Hvorfor kan Langeland først være så vulgær, og deretter få breie seg hos kulturelitens egne aviser, Morgenbladet og Klassekampen?

Fordi han er uhyre veltalende, faktisk en språklig virtuos. Han er en av kultureliten selv, til tross for at han koketterer med at han bare er "ein lesande bonde" fra Vestlandet.

Menneskeforakt er ikke bedre hvis det er innpakket i spenstige, elegante eller pene ord. Disse to avisene burde finne klokere innvandringsmotstandere å intervjue enn Nils Rune Langeland.

Les hva Rune Slagstad mener om saken: Postmoderne lekefascisme

Les intervjuet med Nils Rune Langeland: Stompa fra helvete

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar