hits

Stå på, Mæland!

I går 25. september skrev Trygve Hegnar i Finansavisen at Øystein Mælands krav om sluttpakke var meningsløst. Trygve Hegnar har greie på mye, men er neppe noen spesialist på arbeidsrett.

Tidligere politidirektør Øystein Mæland. Foto: NTB

Stridens kjerne er hvorvidt Mæland sa opp jobben sin ved pressemeldingen av 16. august. "Tillit fra justisministeren er selvsagt avgjørende for at jeg kan bli værende i min stilling. Når statsråden og andre politikere ikke utvetydig har kunnet klargjøre dette, gjør det det umulig for meg å gå videre med dette arbeidet. Jeg har derfor i kveld bedt om å fratre min stilling," skrev Mæland. Meldingen ble sendt ut ved ti-tiden om kvelden, rett etter at Grete Faremo i programmet Debatten på NRK hadde sagt at hun hadde bedt om å få vurdert sin habilitet i forhold til Mæland.

Behandlingen av Øystein Mæland er så stygg som personalsak betraktet at det hadde vært gøy å sett den rettslig behandlet. Mannen fikk vite av departementsråden (ikke av statsråden!) at hun plutselig fant det for godt å få vurdert sin habilitet, og at hun ville fortelle folket det på NRK TV samme kveld.

Er det en oppsigelse å bekjentgjøre at det ikke lenger er mulig å utføre arbeidet fordi sjefen ikke har tillit? Mælands advokat mener at det er det ikke. Og jeg mener han har rett.

Øystein Mæland ble utsatt for en totalt uberegnelig arbeidsgiver, og opplevde noe som måtte oppleves som en faktisk oppsigelse fra statsråden, formidlet av tredjeperson. Hvis habilitet var et tema burde jo den ha blitt vurdert lenge før, og håndtert et annet sted enn på direktesendt TV.

Departementet tror det kan kjøpe seg ut av alt, og vil sette mannen på tørkeloftet som spesialrådgiver. Det vil ikke Mæland. Han vil kalle en spade en spade, og sier også gjennom sin advokat at han ønsker full åpenhet rundt sluttavtalen.

Stå på, Mæland! Det er grenser for vilkårlig behandling av folk, også for behandlig av toppledere. Og faktisk særlig for behandlng av toppledere i offentlig sektor.

Mælands advokat Nicolay Skarning har nemlig et meget godt poeng når han sier: På dette nivået innen vårt byråkrati er stillingsvern særlig viktig av hensyn til uavhengigheten. Toppledere i staten må aldri styres av frykt for sin egen økonomi. Da får vi enda verre nikkedukker enn vi allerede har. Derfor er denne saken interessant, ikke bare for Mæland, men for alle som ønsker at toppbyråkrater har integriteten i behold, også når det stormer rundt dem.

Les Gunnar Stavrum om samme sak: Kjøp Mæland fri

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar