hits

Privatiseringens spøkelse

Denne saken sto først i A-magasinet i 2009, men fortjener en nypublisering (lett omskrevet) høsten 2012:

Hva er galt med norsk skole? Spørsmålet ble stilt i avisa Dagens Næringsliv sommeren 2009, i sommerintervjuet med faste spørsmål på baksiden.

Alle, fra milliardærer til byråkrater og kunstnere hadde en mening om saken. For barna til Røkke og barna til sosialklientene går på den samme skolen, med de samme læreplanene og de samme skolebøkene. Selv de kongelige går på offentlig skole.

Er det derfor skolen, i alle valgkamper, er en het politisk sak? Det er vanligvis middel- og overklassen som stiller krav til de tjenestene de mottar. Det er de som klager, fremmer endringsforslag og høylytt sammenligner med skoler i andre land. Dersom de rike hadde gått på egne skoler hadde ikke skolen vært tema i avisenens sommerintervjuer. Samfunnstoppene hadde ikke hatt noe å mene om saken i det hele tatt.

Når det eksisterer gode private alternativer blir det slutt på klagene over de offentlige. Selv sluttet jeg å klage over Oslo Legevakt da jeg begynte å bruke Volvat. Også Sylvia Brustad brukte Volvat da hun var helseminister. Hva har det betydd for den offentlige interessen rundt Oslo Legevakt at rikssynserne og politkerne aldri er der?

I disse dager rystes jeg av det dårlige tilbudet til gamle. En høyt elsket tante er for frisk til å få omsorgsbolig, mener kommunen. Til tross for at hun blir nitti år til vinteren og har en rekke vansker i det daglige. Nå undersøker vi private alternativer.

I månedsvis har eldreomsorg vært høyest på min private interesseagenda. Jeg har lest alt jeg har kommet over om temaet i avisene, diskutert og undersøkt med venner og kjente.

Hvis min tante flytter til et privat omsorgshjem og får det godt der, vil min interesse for det offentlige tilbudet bli borte? Jeg har langt fra gjort meg opp noen bastante meninger om privatisering av omsorgstilbud og helsetjenester. Mitt anliggende her er privatiseringens spøkelse, skyggen som vil følge de ellers gode, privatfinansierte tilbudene.

Når det eksisterer gode, private tilbud, vil det offentlige tilbudet gli ut av middelklassens interessesfære. Det er det som er privatiseringens spøkelse. Mangel på engasjement i saken.

Det er dette spøkelse  jeg frykter har har tatt bolig i Jonas Gahr Støre, vår nye helseminister høsten 2012. Han er rett og slett ikke interessert.

Les hvorfor Støre er hjemsøkt av privatiseringens spøkelse her: Minister Jonas på legevakta

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar