hits

Jentas forklaring i Øygard-saken

Denne blogposten er skrevet tirsdag kveld og bygger kun på rettssakens første dag, der jentas forklaring dominerte. 

Hva får en femtiårig mann til å bruke så mye tid på en tenåringsjente? At han er veldig, veldig snill?

Det er et overgrep når en 50-åring har sex med et barn, slik Rune Øygard er tiltalt for å ha hatt. Og det er kun dette han kan dømmes for i en rettsal.

Aktor Thorbjørn Klundsæter og jentas bistandsadvokat Nina Braaten Hjortdal. Foto: Berit Roald

Men er ikke det å invadere et ungt menneskes liv like mye et overgrep, moralsk sett? De to sms-et, skypet og snakket sammen kontinuerlig.

Jentas forklaring i dag handlet blant annet om hva denne kontakten gikk ut på. Hun kunne snakke om alt mulig med Øygard. Men av og til kranglet de, eller han kunne være veldig sur og såret, for eksempel hvis hun hadde sovnet før han kom og la seg.

Hvis dette er sant så er det like opprørende som sex. Det er en voksen som setter egne følelser foran barnets, og uhemmet involverer barnet i sine egne behov.

Dersom Øygard ikke hadde sex i tankene, slo det ham ikke at han, som ansvarlig voksenperson, burde sette noen grenser for kontakten dem imellom, for jentas egen del?

Det som var vondest å høre i dag var ikke den presise, nærmest tekniske beskrivelsen av samleiene. Det vondeste var å høre om Øygards sjalusi når jenta traff gutter hun likte på sin egen alder.

Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen, her sammen med aktor. Foto: Berit Roald

Stemmer dette, så gikk han aktivt inn for å hindre at hun fikk et normalt ungjente-liv med flørting, festing og turer med jevnaldrende.

Unge jenter skal ikke bli hengt opp i gamle menn. Selv ikke hvis kontakten bare handler om trivielle ting, og de aldri har sex. Unge jenter skal leve tenåringsliv.

Rune Øygard har trolig, uansett sannheten om de seksuelle overgrepene, gått over alle grenser i sitt behov for beundring fra en jente som gikk på ungdomsskolen.

Selvfølgelig kan han mene det kun var omsorg. I så fall er det ikke noe nytt at folk fyller sine egne sosiale behov under dekke av at de bedriver omsorg.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar