hits

Gråtekonene gjør vondt verre for jenta

Den 16-årige jentas advokat vil visst at vi skal se mest mulig tårer. Det er flere enn jeg som har undret seg blant journalistene denne uka. Er dette virkelig måten å beskytte en klient på?

Jenta forklarte seg greit på forsvarer Mette Yvonne Larsens spørsmål onsdag da bistandsadvokat Nina Braaten Hjortdal ba om en pause. Jenta gikk så bort til bistandsadvokaten og ble omfavnet av henne. Gråten og omfavnelsen varte og varte, med hele pressen i samme rom.

Fra rettssalen i dag, onsdag. Foto: Henrik Arneberg, Nettavisen.

Hvorfor tar hun ikke jenta med inn på det rommet som står klar for dem, bak rettssalen? Det er ikke vanlig å la et overgrepsoffer måtte "ta seg inn" foran ti fotografer og 30 journalister. De har et hvilerom nettopp for å kunne være i fred, men bruker det lite.

Etter at retten ble hevet i onsdag, kom flere kvinner til for å trøste jenta (se bildet). Og slik sto de, og det varte og varte, i stedet for at de raskt kunne trukket seg tilbake fra den ganske overfylte rettssalen.

Det ser ut til å være en bevisst mediestrategi. Er det for at vi journalister skal se mest mulig tårer, så vi kan bli revet med og mene at Øygard er skyldig?

Jeg har skrevet det før, og skriver det igjen: Jeg mener Rune Øygard trolig er skyldig i å okkupere et ungt menneske slik at hun har vansker med å komme seg løs. Hans tidsbruk på henne er så unormal at det minner om en besettelse. Og tidsbruken er ubestridt.

Om han er skyldig etter tiltalen, å ha hatt sex med henne, er et helt annet spørsmål. Men påtalemyndigheten har reist tiltale, og det i seg selv tyder på at de har bevis som vil holde i retten. Mye avhenger av jentas egne svar på forsvarerens spørsmål.

At jenta bryter sammen er naturlig, hun er under et umenneskelig press fra mange kanter. Men at hun aldri får fred fra 40 pressefolk, pårørende fra begge leire, et titalls jusstudenter fra høyskolen og noen tilfeldig nysgjerrige fra byen, det er ikke naturlig.

Bistandsadvokat Nina Braaten Hjortdal vil at vi skal se at jenta gråter. Spørsmålet er om dette er en god måte å beskytte en ungjente som trenger beskyttelse på.

Les min forrige kommentar Jentas forklaring og kommentaren Vågå-saken, hva skal vi tro?

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar