hits

Holder bevisene i Øygard-saken?

Det er mye som tyder på at Rune Øygard har hatt sex med den nå 16-årige jenta. Men inntrykket så langt, torsdag kveld etter tre dager i retten, er at bevisene neppe kan holde til domfellelse.

Hvis Øygard skulle bli dømt vil han trolig anke til lagmannsretten, og vi får enda en runde uten tekniske bevis.

Øygard forklarte torsdag at han og kona var bekymret for jentas forhold til sannhet, hun løy mer enn tenåringer flest. De var også bekymret fordi hun var så opptatt av sex. Samtidig innrømmet han samtaler med seksuelt innhold på skype, og at han delte seng med henne og strøk henne over nakke og rygg som godnattrituale.

De fleste vil mene at dette er en ganske eksplosiv mix, som med stor grad av sannsynlighet vil føre til sex. Men det går også an å tenke seg alternative forklaringer. Han kan jo være veldig god til å ta seg sammen.

Hans forsikringer om at "eg elskar deg, og berre deg" kun var å regne som faderlig omsorg, er ikke troverdig. Men selv om mannen var besatt av forelskelse betyr ikke det nødvendigvis at han hadde sex med henne. Og det betyr i hvert fall ikke at samleier kan sannsynliggjøres ut over rimelig tvil, slik rettssystemet vårt krever.

En helt usedvanlig ressurssterk mann har oppført seg umoralsk og totalt uansvarlig overfor en jentunge i en vanskelig livssituasjon. Det er vanskelig å se for seg at Rune Øygard noen gang kommer tilbake til gamle høyder, uansett hva dommen blir.

På 80/90-tallet ble flere titalls menn ble uskyldig dømt for incest, saker som altså ble gjenopptatt i ettertid, slik at de ble frifunnet. Følgelig har påtalemyndighetene blitt mer forsiktige med å reise tiltale i sedelighetssaker. Trolig er en rekke saker henlagt, selv om overgrepet har skjedd. Og mange gjerningsmenn er trolig frifunnet, selv om de i virkeligheten er skyldige.

I går skrev jeg at jeg ville rådet min egen datter til ikke å reise sak, ved tilsvarende omstendigheter. Påkjenningen ved en rettssak er enorm, og ofte undervurdert. Og utfallet er altså svært usikkert.

Det har haglet med sinte kommentarer på bloggen min etter at jeg skrev dette. Leserne mener konsekvensen er at overgrep da vil bli feid under teppet, og at jenter må leve alene med skammen.

Troen på at rettssystemet finner sannheten er altså stor blant folk. Jeg deler ikke den troen. Jeg tror at vi kanskje aldri får vite sannheten om Øygard-saken. Det er den nøkterne, om ikke spesielt oppløftende konklusjon etter tre dager i retten.

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar