hits

Politi og leger uten kontroll

Oslo-politiet klarer ikke avhøre barn som har opplevd vold og overgrep i tide. Og Oslo legevakt klarer ikke skrive rapporterer til politiet etter voldtekt. De mangler åpenbart innbokskontroll.

To tilsynelatende helt ulike saker, i to ulike etater. Men mangelen på gode, interne rutiner er likt.

Les artikkelen i VG: Voldsutsatte barn må vente for lenge på avhør.

Lovens krav er at det maksimalt skal gå 14 dager fra anmeldelse til dommeravhør. VG dokumenterer at barna i de ulike distriktene i snitt må vente 63 dager. Oslo politidistrikt er verst, med hele 93 dager i snitt fra anmeldelse til avhør.

Når overgrepsutsatte barn ikke avhøres, forsinker det etterforskningen. Familiene får beskjed om ikke å snakke med barna om overgrepet, for ikke å forstyrre barnas hukommelse før avhør. Hvilke foreldre synes det er greit å ikke få trøste barna sine med samtale når de har opplevd noe fælt?

Hvis politiet ikke klarer å prioritere etterforskning av vold og overgrep mot barn, hva prioriterer de da, egentlig?

I samme gate er avsløringen av forholdene ved Oslo legevakt. Der bruker de opp til 11 måneder å ferdigstille rapporter som skal oversendes politiet etter voldtekt.

Offeret for voldtekten må vente i opp til et år før politiet får underlagsmateriale. Etter det skal politiet etterforske. Det går altså vinter og vår og vinter igjen før man vet om tiltale blir reist. En urimelig belastning for offeret, og en oppmuntring til å voldta oftere for gjerningsmennene.

Les saken: Oslo legevakt bruker 11 måneder på "voldtektsrapport"

Det tar ikke en lege 11 måneder på heltid å skrive en rapport. Det tar 11 måneder å få rapporten unna fordi han fyller dagen sin med alt mulig annet mens ukene går og den halvskrevne rapporten ligger og varmer hylla hans.

Som lege Jørn Kippersund skriver i bloggen sin innbokskontroll: Det er vanskelig å se for seg at det fins noen viktigere saksbehandlings-oppgave for personalet enn å ferdigstille sakkyndige rapporter etter overgrep, til politiet. Han er selv sjef for en interkommunal nattlegevakt og gir en interessant analyse av mulige årsaker til sendrektigheten.

Les Kippersunds bloggpost om manglende innbokskontroll og uakseptabel ventetid.

Handler dette kun om ressurser, slik de ansvarlige i Oslo hevder? I så fall er alle leger som kan skrive voldtektsrapporter så opptatt med å gjøre ting som er viktigere i hele sin arbeidstid, slik at det er umulig å få unna rapportene.

Så ille er vel ikke skadene på Oslo legevakt, at dette er en sannsynlig forklaring. Og dersom de virkelig løper hele dagen, er det desto viktigere å organisere og prioritere tiden riktig.

Det er et lederansvar å sørge for at det viktigste blir gjort, om nødvendig på bekostning av det som er mindre viktig. Det ansvaret tar de hverken i politiet eller i Oslo legevakt.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar