hits

Tiltalepunktene som mangler

Det er synd at Rune Øygard ikke er tiltalt for annet enn samleier. Statsadvokaten valgte å spille høyt ved å satse på kun de mest alvorlige punktene av de mulige. Tiltalen lyder på samleie med barn under 14 år og samleie med barn mellom 14 og 16.

Derfor kan Rune Øygard bli fullstendig frikjent. Til tross for at han fortjener en fellende dom for å oppføre seg så upassende overfor et barn. Dersom han hadde vært tiltalt for krenkende atferd (straffelovens paragraf 201) eller misbruk av stillingen som ordfører (straffelovens 325) så hadde han etter all sannsynlighet blitt dømt. Disse forholdene er jo bevist.

Les om dette i Statsadvokaten bommet på tiltalen

Rune Øygard erkjenner ikke en millimeter mer enn det som til enhver tid er bevist. De nye sms-bevisene som dukket opp i går var derfor svært viktige.

Men hva beviste de egentlig? At Øygard og jenta hadde et kjæresteforhold. Ikke samleier. Kan en voksen mann la være å ligge med en jente han er hodestups forelsket i og som oppfatter at de har et forhold? Kan han la være å ligge med henne fordi hun er for ung for eksempel? Det var hun jo virkelig.

Selvfølgelig kan han det. Øygards beskrevne sjalusi, til dels dokumentert i sms-er, er jo nærmest forståelig hvis han hadde lagt seg på en slik vente-til-hun-er-lovlig-strategi. I så fall gjorde hun det slutt rett før han skulle få lønn for strevet, sett fra hans synspunkt.

Ville spekulasjoner, slike som denne, er saklig, i den forstand at de åpner opp for alternativer til jentas forklaring. Jeg tror jentas forklaring er riktig og at han har hatt samleie med henne. Men det er absolutt ikke eneste mulige forklaring. En fellende dom krever at samleier kan sansynliggjøres ut over enhver rimelig tvil.

Dersom jeg noen gang blir tiltalt i en straffesak vil jeg ha Mette Yvonne Larsen som forsvarer. Hun er så forbannet saklig. Hennes rolle er å så tvil om jentas forklaring er den eneste mulige.

Hennes rolle er ikke å overbevise retten om at mannen er uskyldig, langt mindre å få folk flest til å like ham. Hun bruker all sin kraft (og den er ikke liten) på å bore i detaljer som gjør andre forklaringer enn jentas forklaring mulige.

Der får hun ikke mye hjelp av Øygard selv. Han har hatt to strategier: Hans rettslige strategi er å ikke innrømme en millimeter mer enn det som kan bevises, til enhver tid. Det gjør at hans troverdighet er blitt temmelig tynn.

Hans informasjonsstrategi var å gi intervjuer før rettssaken for å få sympati. Det kan ha bidratt til at rettssaken ble ført for åpne dører. Det var jo jenta som ønsket åpenhet, slik at også hennes versjon skulle komme frem i offentligheten.

Dermed har hele Norge lest Øygards pinlige skype- og sms-meldinger. I løpet av fire uker har bildet endret seg fra hedersmann til kåt bukk, eller gammel gris, eller hvilket uttrykk man nå foretrekker. Alle dialekter har et ord for gamle menn som sikler på alt for unge jenter.

Men om han fremstår som en gammel gris betyr ikke det at han er skyldig i tiltalen. I det jeg publiserer denne bloggposten har aktor begynt å lese sin prosedyre der han siterer Høyesterettsdommer som skal klargjøre hva "rimelig tvil" egentlig er for noe.

Hva dommen blir, fremstår i dag 1. november, når prosedyren nettopp har startet, som helt åpent.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar