hits

Harald var også jødenes konge

Slottet har fattet en riktig beslutning. Situasjonen var håpløs, uansett hva de gjorde ville det bli galt. Men i valget mellom pest og kolera valgte de det rette, å trekke medaljen til Trond Ali Linstad. Slottet skriver i en pressemelding:

I en ny gjennomgang av denne saken har vi imidlertid heftet oss ved skriftlige ytringer som synes egnet til å mistenkeliggjøre jøder som folkegruppe og som minner om den spesielle floraen av stigmatiserende konspirasjonsteorier om det jødiske folk. 

Her henviser slottet til jødenes spesielle situasjon i Norge. De er fortsatt utsatt. Og slottet viser at det er bevisst den helt spesielle og dypt tragiske historien de har i kongeriket. Om lag 800 norske jøder ble drept, de fleste etter deportasjonen til Tyskland. Gode jødiske nordmenn, i alderen fra fire måneder til 81 år ble hentet, kjørt til kaia og ført ombord i skipet Donau, uten å vite hva som ventet dem.

Det er trolig dette og ikke stigmatiseringen av homofile, eller uttalelsene om Iran, som gjorde utslaget for slottet. Noen måtte ta et klart ansvar. Det har hoffsjefen gjort og det ble gjort forbilledlig raskt og tydelig. Like tydelig, og like nødvendig, som i unnskyldningen til Linstad:

"Jeg beklager sterkt at vi har brakt Linstad opp i denne situasjonen," står det i pressemeldingen, og "jeg" er i dette tilfelle hoffsjef Åge Grutle. En slik beklagelse er også på sin plass. Dette var, det håpløse utgangspunktet tatt i betraktning, en god beslutning.

Les hva Gunnar Stavrum skrev i går, onsdag, om samme sak: Kong Harald er også muslimenes konge

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar