hits

Unngå sex på julebordet

Det er tallrike eksempler på at julebords-sex er bra for karrieren, mener psykologiprofessor Paul Moxnes. Jeg har tallrike eksempler på det motsatte. Fra domstolene.

Illustrasjonsfoto. Flickr/Montasje

En salgsleder i en by på østlandet, mistet ikke bare jobben, men endte også opp med 275 000 i saksomkostninger. Les historien før du går på julebord i år, i hvert fall hvis du har lederansvar:

Bedriften X hadde julebord på et hotell i byen. En nyansatt jente, 18 år gammel, ble så full at hun måtte hjelpes ut. Hennes 40-årige sjef skulle bistå for å få henne trygt hjem.

I stedet for å hjelpe benyttet han anledningen til å sex med den overstadig berusede jenta i en baktrapp på hotellet. De ble oppdaget av betjeningen.

Ganske frustrert over avbrytelsen gikk han løs på en annen jente, også hun nyansatt og 18 år, men her kom han ikke så langt. Det ble med hendene oppunder skjørtet og noen våte kyss før hun fikk dasket ham vekk. Deretter bestilte han drinker, på bedriftens regning og uten lov, til nesten fem tusen kroner.

Dagen etter fikk han sparken. Deretter saksøkte han arbeidsgiver for usaklig oppsigelse. Her er argumentene hans: Han var forgiftet av GHB, som noen hadde hatt i drinken hans (hørt den før?). Julebordet var et privat selskap, uten betydning for arbeidsforholdet. Og til sist: Å slå ned på slik atferd mellom voksne mennesker (sex) var en utilbørlig inngripen i hans handlefrihet

Illustrasjonsfoto: Flickr/Montasje

Han tapte saken i tingretten, og anket. Deretter tapte han i lagmannsretten. Dommen bør leses nøye av alle som har personalansvar. I hvert fall hvis de kan tenkes å kaste seg over yngste kvinnelige ansatte hvis anledningen byr seg.

Lagmannsretten slår fast følgende: Julebord er ikke et privat selskap. Overhodet ikke. Særlig ikke for sjefer. Sex mellom en 40-årig mann med lederansvar og en overstadig beruset 18-åring, som han hadde fått ansvar for å hjelpe, kan ikke aksepteres. Og det der med GHB gadd ikke retten ta med i betraktning en gang

Han fikk altså ikke tilbake jobben, og ble til sammen idømt å betale bedriftens saksomkostninger på 137 000 kroner. Han må ha hatt like høye advokatutgifter selv også, og endte altså med en regning på minst 274 000 korner.

Paul Moxnes, psykologiprofessor , sa i 2007 til VG at julebords-sex kan fremme karrieren. Jeg fatter ikke hvor han det fra. I det virkelige livet er julebords-sex en karriere-risiko. Hvis du ligger med sjefen er risikoen at han ikke hilser dagen etter (særlig hvis han er gift), og langsomt men sikkert sørger for å parkere deg karrieremessig. Og hvis du er sjef selv kan det altså være oppsigelsesgrunn, som i saken over.

Smarte jenter ligger ikke med sjefen på julebordet. De sørger bare for at han får lyst. For det er ikke noe galt i å ha det hyggelig. Varme følelser i fylla er så og si en del av den norske folkesjelen.

Som psykologen Stig Berge Matthiesen sier til BA: På julebord øker utvekslingen av følelsesmessig nærhet. Det er meget presist sagt, og er utelukkende hyggelig, hvis folk bare ikke blir for fulle.

November er høysesong for "gode råd for julebordet" i papir- og nettaviser. Om alt fra hva du skal ha på deg til om det er greit å ligge med sjefen. Januar derimot, er høysesong i advokathusene for personalssaker knyttet til det samme julebordet.

Som tidligere fagforeningsforhandler, lederrådgiver og personaldirektør har jeg ett og bare ett råd. Det gjelder uansett om du er sjef eller medarbeider. Rådet er enkelt: Ikke bli for full. Drikk pepsi max. I hvert fall etter klokka elve.

PS til jurister: Dommen det refereres til er LA-2009-189015-2

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar