hits

Ekkelt fra Thomas og Harald

Voksne drikker seg drita i syden. Dagen etter skal de passe småbarn. Er det morsomt? Nei. Jeg snakker om programmet Senkveld på TV2 fredag 23. november.

Thomas og Harald i syden. Foto: TV2

Jeg mener absolutt alt kan tulles med. Men jo mer vondt et tema er, jo mer intelligent må det gjøres. Voksne som drikker for mye  er et reelt og hjerteskjærende problem for mange barn. En fyllesketsj som tok barnas parti kunne vært morsom.

Men dette ble bare litt ekkelt. En moralsk slapp godkjenning av fyllesyke barnepassere. Og en holdning som tilsier at det er de voksne det er synd på, ikke barna. De som hadde kritisert, før de så programmet, hadde faktisk rett.

Denne uka fikk vi to andre nyheter om barn og rusmidler. Den første var om Alex Rosen, som lanserte en egen vin. Han gir barna sine på 4 og 6 år utvannet vin for å forberede smaksløkene deres på det de skal møte senere i livet. Susanne Kaluza satte skapet på plass i blogposten "Pappa, send meg rioja`en". Hun spurte: Hvorfor skal småbarn venne smaksløkene sine til alkohol? Hvorfor?

Den andre nyheten var langt fra så uskyldig. Den handlet om stemoren som satte en sprøyte heroin i armen på 13-åringen, for å hindre henne i å bli narkoman. Jeg gjentar: Hun gjorde det for å å hindre at jenta skulle bli narkoman, ifølge Nettavisen.

Ved å høre denne dustebegrunnelsen fra en heroin-misbruker får vi satt våre egne skjenke-argumenter i perspektiv. For ganske mange mener det er greit å gi en 13-åring -  ikke heroin -  men alkohol, for å lære "å drikke fornuftig". Men 13 år er for tidlig.

Alex Rosen med ny vin. Foto: Side2.

På reise i USA havnet jeg via venners venner hos et middelaldrende par med tenåringsbarn. "Jeg tar alltid kokain sammen med datteren min" sa kvinnen. "Hvordan kan hun ellers lære måtehold? Hun må lære hvor mye kokain som er passe."

Mannen nikket alvorlig til sin kloke kones ord. Jeg trodde ikke mine egne ører. Mente disse menneskene dette alvorlig? Før jeg kom på at det er jo nøyaktig det jeg hører fra mine egne venner i Oslo. Om hvorfor de drikker med barn som går på ungdomsskolen.

Folk snakker på seg all verdens moralske begrunnelser, men som regel vil de bare ha selskap i rusen. Alle rusmisbrukere vil det. Og alkohol er vårt farligste rusmiddel, målt i omfang av sykdom og skade.

Og nettopp derfor må Thomas og Harald skjerpe seg. Man må lage en veldig, veldig god sketsj hvis man skal tulle om barn og alkohol. Og klarer man ikke det, så bør man la være.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar