hits

Angrip meg ikke med julegaver

Julegaver er et økonomisk tap, både for den enkelte og samfunnet. Julegaver som fenomen kan ha et sadistisk element. Men før jeg forklarer hvordan og hvorfor starter vi litt mykt, med årets julegaveforskning fra Statens institutt for forbruksforsking, SIFO.

SIFOs rapport "En julegavestudie" kan lastes ned her. Den viser at folk er nokså uenig med seg selv. For eksempel mener hele 78 prosent at det er for mye hysteri og kommersielt jag i jula, men bare 13 prosent mener jula hadde vært bedre uten gaver. Folk har altså et nevrotisk forhold til gaver, i og med at de er både for dem og mot dem på en gang.

En amerikansk økonomiprofessor skrev i 1993 en artikkel om hvor tåpelig julegaver er. Han heter Joel Waldfogel og «The Deadweight Loss of Christmas» gjorde ham berømt over natten. Waldfogels poeng er at hvis man bruker 100 kroner på en gave mottakeren ville brukt høyst 10 kroner på, dersom han hadde valgt den selv, så blir 90 kroner rent tap. Det er altså ikke en økonomisk transaksjon der noen vinner og noen taper, det er derimot tap - tap, derav "deadweight loss". Det ville vært smartere å gi hverandre penger. Eller kutte ut hele gaveprosjektet.

Tallene er trolig verre. For mange er det jo ikke slik at de ville gitt 10 kroner for en gave som koster 100. Nei, de ville gitt 10 kroner for å slippe å få gaven. Hvem har ikke sittet fortvilt en sen julaften, sett på alle tingene og tenkt: Hvor skal jeg gjøre av dem?

Hvis jeg er villig til å gi 10 kroner for å slippe å få enda et keramikkfat inn i huset, så må giveren føle en glede ved gaven som er verdt mer enn min betalingsvilje for å slippe å få den, pluss prisen på gaven, hvis gaven skal ha noen positiv verdi.

Den eneste muligheten for at julegaver er samfunnsøkonomisk lønnsomt er derfor at giverens glede ved å gi noe mottakeren ikke vil ha er enormt stor. Julegaver blir dermed samfunnsøkonomisk lønnsomt kun dersom giverne er sadister, slike som blir glade av at andre blir lei seg.

Som vi ser på grafen over er nettopp giverglede drivkraften bak gaver. Hvis du får en genser fra mor, kjenner hun ekte glede over å endelig igjen å bestemme hva du skal ha på deg. Merk deg dette: En gave er ikke bare en gave. Den er også et angrep på mottakerens frihet.

Jeg bor i en leilighet på 80 kvadrat og begrenset skapplass. Jeg vurderer å leie en ekstra bod hos CityStorage for 1200 kroner måneden. Enhver ny gjenstand er en påkjenning. Gjenstander jeg misliker, men som ikke kan kastes av hensyn til giveren, er et angrep på mitt (forsøksvis) ryddige og hyggelige hjem.

Økonomiprofessor Steinar Strøm anslår i E24 at "dead weight"-tapet på julegaver bare i Norge er hele fem milliarder kroner. Han skriver: I empiriske undersøkelser fra USA fant en at de beste til å kjøpe julegaver var besteforeldre. De ga barnebarna penger slik at de selv kunne kjøpe det de ønsket seg. 

Såpass fornuftig forskning kan vi ikke håpe på her til lands. SIFO etterlyser, som alle forskere med næringsvett, mer forskning. De skriver følgende avsnitt, så ubehjelpelig formulert at det nesten er rørende:

Graden av forpliktelse i gavegiving har stor betydning for vår forståelse av gaveritualets sosiale, økonomiske og miljømessige konsekvenser. Da en ikke kan utelukke at graden av forpliktelse som er observert i denne studien kan ha metodiske årsaker, bør studien følges opp av mer kvalitativt orienterte undersøkelser som kan gi dypere innsikt i gavegivingen funksjoner og regler i dagens Norge. (s.10)

Susanne Kaluza hjelper deg å bli kvitt gavene.

Tja, trenger SIFO-forskerne virkelig en "dypere innsikt i gavegivingen funksjoner og regler i dagens Norge?". Jeg synes heller de trenger et norskkurs. Selv trenger jeg en bod på CityStorage og ungene mine trenger penger. GOD JUL!!!

Har du barn og alt for fulle lekekasser? Les Susanne Kaluzas foreldreblogg om hvordan du løser problemet!

PS: Alle grafer er fra den omtalte SIFO-rapporten.

PS2: Hvor har jeg denne setningen fra? "En gave er ikke bare en gave. Den er også et angrep på mottakerens frihet." Er det et ordtak? Har noen sagt det, i tilfelle hvem? Eller har jeg funnet på noe så smart selv? Jeg aner ikke men vil gjerne opplyses, dersom noen av dere vet det!

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar