hits

Oslo Ap vil selge Kirkenes til Kina

Oslo AP vil at Kina skal investere i Kirkenes havn. Samtidig som Norges egne pengebinger flyter over. Som Gunnar Stavrum skrev 28. januar:  Arbeiderpartiets finansfraksjon fortjener merkelappen «de innbilt fattige».

Les saken til Gunnar Stavrum: 55 milliarder i skatteøkning

I skrivende stund er Oljefondet på 3 812 milliarder kroner. Det er klokt forvaltet og vi har god grunn til å være stolte av handlingsregelen. MEN, og det er et men: Dersom avkastningen av investeringer innenlands er større enn avkastningen på verdens børser, så er det ikke så lurt å investere alt i utlandet likevel.

Og det er her infrastrukturen kommer inn. Veier, jernbane og havner i Norge. Ikke minst det siste. Nå åpnes nordområdene opp for olje-, gass- og mineralleting. Nordøst-passasjen kan bli den nye, store ferdselsåren. Norge ligger strategisk til med Kirkenes som en enorm mulighet for å bli det nye knutepunktet på vestsiden av passasjen.

Og hva vil Arbeiderpartiet gjøre med det? Investere nok penger i Kirkenes havn, så den kan konkurrere med havna i Murmansk? Nei. Oslo AP har foreslått at kineserne skal investere i Kirkenes havn. Jeg tuller ikke. Lederen i det lokale havnestyre i Kirkenes synes forslaget er bra.

Les saken på NRK.no: Vil ha kinesiske investorer hit

Som vi husker seilte kineserne sitt første forskningsskip Snødragen gjennom nordøstpassasjen i sommer. Skipstrafikken generelt øker i nordområdene. Alle store land sikler etter kontroll. Og i denne situasjonen vil Oslo Ap gi bort vårt største strategiske fortrinn, Kirkenes, til kineserne.

Det er bare helt utrolig. Vi er stinne av penger, men vil gi en fremmed supermakt eierskap i Kirkenes havn. Hadde det ikke vært så skremmende hadde det vært til å le seg ihjel av.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar