hits

Valgår er som fotball-VM!

Til høsten er det stortingsvalg! På samme måte som mannen min alltid gleder seg til fotball-VM gleder jeg meg vilt til valgkampen 2013. Det blir mange flotte TV-opplevelser!

Men betyr det egentlig noe mer enn ren underholdning? Tenketanken Civita har kommet med to rapporter som gjør dette spørsmålet aktuelt. Civita gjør den viktige øvelsen å måle politikk over tid. Og det viser seg at partiene fører en ganske lik politikk.

Mathilde Fasting i Civita

Den ene rapporten handlet om pengebruk i ulike regjeringer, og kom i 2009. Den viste at pengebruken øker uansett om det er borgerlig eller AP-regjering, og det er vanskelig å se forskjeller i velferdspolitikken.

Se rapporten her, som er skrevet av Villeman Vinje: Spiller det noen rolle?

Den andre er helt fersk og handler om hvilke partier som er mest glad i å lage nye regler. Den fikk bred omtale i Dagens Næringsliv lørdag 29. desember.

Les rapporten her, den er skrevet av Mathilde Fasting: Forbud og påbud

Og den viser at SV er gladest i forbud, men på nummer to kommer faktisk Fremskrittspartiet. Men de borgerlige samlet sett er litt flinkere til å ville fjerne lover enn de rødgrønne. Venstre er det mest liberale partiet med færrest nye lovforslag. Hovedinntrykket er likevel liten forskjell på partiene i norsk politikk, også på dette området.

På valgdagen ved forrige stortingsvalg, i 2009, skrev jeg i E24: Hovedlinjen i norsk politikk går fortsatt mellom Ap/SV/Sp og de borgerlige. Der forskjellen er troen på mer statlig styring, eller mindre statlig styring. Det er et enkelt spørsmål de fleste kan ta på magefølelsen. 

Jeg mener fortsatt at de fleste kan ta på magefølelsen om de selv ønsker mer eller mindre statlig styring. Men dersom partiene ikke følger opp sine idealer i praktisk politikk, slik disse Civita-rapportene kan tyde på, hva da? Da hjelper det jo ikke å stemme en gang.

Sånn så Henriette ut da hun parodierte meg.

Nå blir jeg litt lattermild over meg selv. I høst deltok jeg i programmet "Harde fakta" og Henriette Steenstrup i "Torsdag kveld i Nydalen" laget en parodi på meg.

Det var en dame som med sinna skrikestemme slynget ut påstander om hvor mye tåpelig politikerne gjorde før kom med hovedpoenget sitt: "Men hjelper det?! NEEEI!!!".

Gjengen i "Torsdag kveld i Nydalen" traff ganske godt med den der. For det er det jeg tenker i hver eneste valgkamp: "Men hjelper det? Nei!". Og likevel gleder jeg meg, vilt og hemningsløst til alle de morsomme debattene! Omtrent som et mannfolk som raser foran TV-en når spillerne ikke innfrir under fotballkampen.

Om to dager er vi i 2013. Det blir et gøyalt år med masse politikk, harde diskusjoner og mange flotte dueller! Det er ikke sikkert det hjelper, men det blir i hvert fall moro!

Godt nytt år alle sammen, sørg for å overleve nyttårsaften, vi sees i det nye året!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar