hits

Bokseforbudet mangler grunnlag

Det er bare Nord-Korea, Cuba, Iran og Norge som forbyr sine innbyggere å drive proffboksing. Nå vil Cuba snart oppheve forbudet.

Les saken her: Snart står de alene utenfor ringen

Da Cecilia Brækhus vant sin siste verdensmestertittel fikk hun en hjertelig gratulasjon av Hadia Tajik på twitter. Hadia er kultur- og idrettsminister. Hadde Tajik glemt at proffboksing er forbudt i Norge?

Begrunnelsen da forbudet ble innført i 1981, var at sporten førte til hodeskader og at det var for mange dødsfall i sporten.

Siden den gang er rutinene i proffboksing betydelig skjerpet. Risikoen for hodeskader er fortsatt større enn i en del andre idretter, men en idrett som rugby, som er tilltatt i Norge, har flere hodeskader enn i proffboksing.

Ser man på alle typer skader kommer boksingen bedre ut enn for eksempel håndball og fotball. Fotball er er av de farlige idrettene, både når det gjelder hodeskader og andre skader. Ingen vil vel forby fotball av den grunn.

Anniken Huitfeldt hevdet da hun var kulturminister at proffboksing førte til en rekke dødsfall. Men Huitfeldt refererte til tall på verdensbasis. Akkurat som bilkjøring har skyhøye dødsrater i en del 3.verden-land, så har boksing det samme. De bokser med helt andre regler for når en utøver kan gå i ringen, og hva slags medisinsk oppfølging som gjelder.

I Europa derimot, er boksingen underlagt streng kontroll. I vår verdensdel har idretter som riding, motorsport, fallskjermhopping, fjellklatring og dykking langt flere dødsulykker enn proffboksing.

For eksempel har det de siste årene, vært sju dødsulykker innen sykling i Europa.  En amerikanske studie som sammelikner dødsfall i ulike idretter, finner at ridning har hundre ganger så stor dødsrisiko som boksing.

Hvor mange ungdommer skader seg ikke i alpinbakkene hvert år? Idrett er faktisk farlig. Men det er bare boksing vi forbyr.

Så hvis boksing ikke gir flere hodeskader enn andre lovlige idretter, generelt sett færre skader enn våre mest populære skader og overhodet ingen dødsfall, hvorfor er det da forbudt? Kanskje fordi det er vold satt i system. Men hvis det er argumentet må vi også forby karate og tae kwon do.

Det er helt i orden å mislike boksing. Men hvis noe skal forbys, så bør man ha gode argumenter. Det er ikke lenger noen holdbare argumenter for å forby proffboksing.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar