hits

IDRETTEN UTEN KONSEKVENSER

Petter Northug er 28 år. Han har fyllekjørt og forlatt en skadet kamerat. Og selveste statsministeren håper han kommer tilbake til idretten. Men hva om han hadde drept noen? Å sette halvannet tonn stål i fart, høy fart, i et område med bebyggelse og andre trafikanter, etter at du selv har drukket alkohol er en forbrytelse.

Kommentator Sven Egil Omdal skrev riktig treffende på twitter: "Kriminelle utlendinger skal raskest mulig ut av landet. Kriminelle nordmenn skal raskest mulig tilbake på landslaget." Og han mente det sarkastisk, hvis noen er i tvil.

Skjermbilde 2014-05-06 kl. 09.20.53

Omdal har kanskje et annet syn på asylpolitikken enn meg, men vi er enig i synet på likebehandling. Jeg synes det er bra at kriminelle utlendinger kastes ut for godt. Og Northug, som norsk statsborger, skal selvfølgelig få en langt blidere skjebne. Han bør nå fortsette sitt liv som pokerspiller, investor, vaktmester, selger eller hva han vil. Men han bør ikke inn på landslaget, slik så mange har tatt orde for.

Hvorfor vil idretten ha ham tilbake? Det framstilles som godhet, men det handler bare om penger. Nesten ingen snakker om moral, derimot snakker alle om Northugs omdømme. Det som kan måles i penger. Hvordan sponsorene vil reagere er nå det store spørsmålet. Sponsorer har altså blitt våre viktigere moralske veivisere. Nice.

Fyllekjøring handler om moral, ikke bare om omdømme. De kunne drept noen. At Northug nå er innstilt på å gå i fengsel er ikke "veldig bra", det er en selvfølge. Og etter å ha tatt sin straff får han finne på noe å gjøre, som andre folk. En jobb der moralsk forbilde ikke er en del av kravspekken, slik det er for idrettsfolk.

Vil du ha mine artikler rett i innboksen? Enkel på- og avmelding. Trykk på denne lenken.

En tidligere hopptrener som hadde vært med på fyllekjører-ulykke, sa på TV2-nyhetene at fyllekjøring var lærerikt. Han var nesten takknemlig for å ha opplevd det, slik jeg oppfattet ham. Det hørtes ut som om han mente at fyllekjøring burde bli en del av almendannelsen.

Idrettsprofessor Gunnar Breivik er mer fornuftig enn hopptreneren i Vårt Land i dag. "Jeg synes ikke lederne i norsk idrett er tøffe nok i å ta på alvor at de vil ha en verdibasert idrett", sier han. "Det holder ikke å skrive dette i dokumenter. De må også følge det opp i praksis. Dessuten tror jeg også at utøverne er bedre tjent med at feiltrinn har konsekvenser. Da lærer de av dem."

Skiforbundets Åge Skinstad svarer som han har vett til: "Vi jobber veldig mye med holdninger og spilleregler. Vårt mantra er "gode sammen" og det bunner i verdier som utøverne våre har laget i felleskap, nemlig offensive, positive, profesjonelle og samarbeidsvillige".

Skiforbundet har altså laget "verdier" i fellesskap, slike store ord som enhver bedrift holder seg med, og som regel betyr de null og niks. Og i tilfellet Northug får vi nå trolig se et mykt og varmt Norge som vil ha en demotivert og tverr Northug tilbake til toppen. I stedet burde han fått beskjeden: "Dette var en trist slutt på en flott karriere. Takk for alt du gav oss og lykke til med en ny karriere, hva nå enn det blir."

Vi elsker folk som har gått på trynet, og så reiser seg igjen, ifølge en rekke kommentatorer i saken. Jeg for min del elsker folk som er i stand til å ta konsekvensen av sine dårlige valg. Exit toppidrett bør være Northugs konsekvens. Livet er fullt av muligheter.

 Vil du ha mine artikler rett i innboksen? Enkel på- og avmelding. Trykk på denne lenken.

Her kan du lese mer om foredrag og bøker om ledelse.

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar