hits

Apekatten i dataprogrammet

Demente blir veldig ofte veldig glad i hunder. Møbelringens kunder reagerte med avsky på salg av ulveskinn, for stakkars den søte ulven! Og jeg er forelsket i et dataprogram der en apekatt er logoen som smiler muntert, akkurat til meg.

Denne bloggposten avviker fra mine vanlige om politikk og arbeidsliv, fordi det er solskinn og fridag. Den er følgelig mer privat, og handler om kombinasjonen dyr og software.

Jeg var den siste i Sparebanken NOR som lærte å bruke mail på 90-tallet. "Elin og datamaskinen" var en stående humorgreie i E24, da jeg jobbet der. Jeg er en sinke på teknologi, til tross for mine kaskader av twittermeldinger. For å klare kombinasjonen "heldigital" og "datadust" betaler jeg for opplæring. Noen tar piano- eller ridetimer, jeg tar jevnlig datatimer.  

Men av og til skjer det sjeldne, at programmet i seg selv er så morsomt at jeg sitter og utforsker det selv, ikke bare fyller det med innhold. Den første gangen var i 1999, i møte med programmet Superoffice. Den andre gangen er nå, i møte med nyhetsbrevprogrammet Mailchimp. Og plutselig slo det meg: Disse to har en ting felles. De har dyr i logoen. Superoffice har en ugle, Mailchimp har en apekatt.


Er det noe spesielt med dataduster og dyr? Har IT-folkene skjønt at hvis du legger inn et vennlig dyrefjes, så strømmer endorfinene på hos brukerne? Problemstillingen er visstnok kjent og reist tidligere, ifølge en mer IT-bevandret venninne, som ba meg titte på sidene til forlaget O`Reilly, spesialisert i brukerhåndbøker for maskin- og programvare. Her noen typiske screenshots fra dem, hvert dataprogram har sitt eget dyr, gjerne søte, og gjerne utrydningstruet.

Er det noen IT-folk som kjenner mer til dette, så send meg gjerne en melding på Twitter eller i kommentarfeltet under. Eller kanskje noen evolusjonsbiologer eller psykologer kan forklare? Vi har jo holdt oss med husdyr i rundt ti tusen år, og hunden var trolig den første. Er det steinalder-genene som gjør at dataprogrammet med apen virker så vennlig?

Eller er det bare jeg som spinner masse tull rundt en ren tilfeldighet; nemlig at mine to beste møter med software inneholder dyr?

 Vil du ha mine artikler rett i innboksen? Enkel på- og avmelding. Trykk på denne lenken.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar