hits

mai 2013

Sivs store tabbe

Jeg er ikke sint. Bare veldig, veldig skuffet. Over Siv Jensen. Hun roter så solid med tallene i det som er Norges største utfordring etter eldrebølgen: Nemlig innvandringsbølgen.

Siv Jensen.

Siv Jensens tabbe, der hun sa at Oljefondet (og mere til) blir tømt på bare fem år på grunn av innvandringen, er alvorlig.

Les om landsmøtetalen her: Siv sier innvandrerne tømmer Oljefondet i løpet av fem år

Tallet, i sin korrekte form, er jo dramatisk nok. Innvandringen vil, i løpet av 88 år, koste det samme som verdien Oljefondet og statens eierskap i Statoil i dag.

Innvandringen er et underskuddsprosjekt som gjør framtiden mer uttrygg for barna våre, inkludert barna til de innvandrerne som allerede er kommet. Brochmann-utvalget slo fast at møtet mellom innvandrerne og den norske velferdsstaten setter nettopp velferdsstaten i fare. Finansavisen har, som eneste papiravis, fulgt solid opp med en artikkelserie i vår.

Ingen politiske partier gidder å diskutere kostnadene rundt innvandring særlig høyt, slik de burde. Unntatt Fremskrittspartiet. De kan til gjengjeld ikke regne. De klarer ikke å oppdage de mest oppsiktsvekkende feil før de fremføres med fynd og klem i en landsmøtetale.

Problemet er at denne regnefeilen føyer seg inn i rekke feil Fremskrittspartiet gjør om innvandring, for eksempel denne, som jeg omtalte i E24 før forrige stortingsvalg. En bagatell? Nei. Innvandringen er politisk krutt. Da må man være mer påpasselig og korrekt med faktum enn ellers, ikke mindre.

Dessuten tyder jo denne siste feilen på at Siv mangler makroøkonomisk oversikt. Hadde dette vært sant så hadde det vært så nytt at Jens hadde besvimt og hele SSB stått på hodet i panikk og forvirring.

Dette er leit. Leit for Norge, leit for innvandrerbefolkningen og leit for Siv Jensen. Og helt personlig: Leit for meg. Jeg har ikke fjerneste peiling på hva jeg skal stemme til høsten. Nettopp slike tabber som dette gir skikkelig Frp-turnoff. Så hva skal jeg stemme?

Høyre, "mitt" gamle parti kommer med de rareste utspill for å tekkes innvandrerne og å markere avstand til Frp. Venstre-folk er psykedelisk verdensfjerne i innvandringsspørsmål og Krf tviholder på misjonens verdensbilde der afrikanere er snille men hjelpesløse. For første gang på mange år vurderer jeg å stemme AP.

Man kan si mye om Jens, men det var faktisk han som nedsatte Brochmann-utvalget. Korrekte fakta og åpen diskusjon er det eneste som hjelper. Alltid. Jens Stoltenberg gav oss i hvert fall det første.